Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

חדש לשנת הלימודים: קנו קינדל לקינדרלך!

תחילת שנת הלימודים! זה הזמן בו הורים רוכשים ספרים לילדיהם – ואמזון היתה רוצה שבמקום “ספרים” הם יקנו ספרים אלקטרוניים. לקראת השנה החדשה השיקה אמזון קמפיין סביב ספרי לימוד לקינדל – המכשיר שלה לקריאת ספרים דיגיטליים. ברגע הראשון, התפלאתי – ואחר כך נזכרתי שגם בעולם האמיתי, הספרים לבתי הספר מהווים חלק ניכר מצריכת הספרים, לצד ספרי קריאה ובישול.

קמפיין ספרי הלימוד הדיגיטליים, שהתקיים באוגוסט, הוא תחנת הסיום במסע שהחל עוד בינואר, כאשר אמזון השיקה יישום ליצירת ספרי לימוד, שנועד למחברים ומורים. בעוד iTunes של אפל משדלת מחברים להשיק קודם כל גרסה דיגיטלית, האסטרטגיה של אמזון היא ללכת על גרסאות דיגיטליות של חומר קיים (“פרינט רפליקה”), וכחלק ממהלך זה המחברים יכולים להפוך PDF לספר דיגיטלי. מדובר בקצת יותר ממעבר טכני – ראשית, מדובר בתנאי התקשרות שונים עם המחברים – הספרים הדיגיטליים של אמזון מיועדים גם להשכרה, לא רק למכירה, אך גם משום שבספר הדיגיטלי של אמזון יש כמה תכונות ייחודיות למדיום, למשל: סימון בהדגשה בממספר גוונים.

אותם גוונים כיכבו בווידאו שליווה את השקת הכלי לפיתוח ספרים בינואר, וידאו ששייך במובהק לז’אנר סרטי השטותינקיות. בסרטון, הסטודנט שממשיך לסמן בטושים זוהרים “אמיתיים” על נייר “אמיתי” מוצג כילדותי (בן אדם מבוגר מתעסק בספרי צביעה!) או מסומם (נהנה מהצבעים הזוהרים! יאללה בלגן!).

רגע, כבר שמעתם על הכרטיסיות שלנו? 

גם הסיסמה המובילה של אמזון למוצר היא סיסמה קלילה ובידורית:  “למד חכם יותר, לא קשה יותר”. אני מכיר כמה מורים שייאנחו למשמע הסיסמה. ומה יעזור לתלמידים ללמוד באופן חכם יותר? לצד הגוונים (אל תזלזלו, יש מספר גוונים, לא רק שניים), יש עוד חידושים טכנולוגיים: תלמידים יכולים להיעזר בפנקס רשימות דיגיטלי ובכרטיסיות שינון.

בישראל, ניתן לעבור את מערכת החינוך מבלי להיתקל בכרטיסיות שינון, ולכן אסביר במה מדובר. בארה”ב, נפוץ מאוד השימוש ב”Flash Cards”, ולא רק בבית הספר. מדובר בכרטיסיות שמצידן האחד מונח או תרגיל, ומצידן השני – הסבר המונח, או פתרון התרגיל. התלמיד עובר על כרטיסיה כזו כאשר הוא לומד, או מתכונן למבחן. המעבר על הכרטיסיות, והנסיון לפתור (או לבדוק את הטעויות!) עוזר לשיפור הזיכרון ולאיתור איזורי ידע שדורשים שיפור. דורות של תלמידים אמריקאים מכירים את הפעולה הזו, ותמוה בעיני מדוע, עד כה, לא זכתה פעילות לימודית כה מוכרת ליישום מוביל ונוצץ על – נגיד – אייפון. אולי בגלל שזה קשה מדי? אולי בגלל שרמת הפעילות הנדרשת מתלמיד גבוהה מדי – גם לקרוא צד אחד, וגם (!) את הצד השני?

צחוק בצד, בספרים של אמזון ניתן לא רק ללמוד בעזרת אותן כרטיסיות וירטואליות – אלא גם להכין אותן. כאשר אני מגיע לפריט חשוב בספר הלימוד, אני יכול לסמן אותו ואת ההסבר שלו והופ – יש לי “כרטיס זכרון” שאני יכול לעבור עליו אחר כך. אני יכול לראות, על מסך אחד, כמה וכמה כרטיסי זכרון כאלה, ובהרף עין להבין מה אני לא מבין. ניתן להכין כרטיסים כאלה גם לכל ספרי הלימוד החדשים, ה”פרינט רפליקה”.

ופה מגיעה הנקודה העצובה. למרות שמדובר בלא הרבה יותר מקורא PDF משופר, הפורמט החדש של ספרי הלימוד האמזוניים – “פרינט רפליקה” – לא יעבוד כלל על הקינדלים הישנים. אפשר לראות בכך החלטת מוצר לגיטימית, אבל יש הרואים בכך את ההזדמנות שחיפשה אמזון לאלץ את לקוחותיה לרכוש עוד אמזון קינדל חדש, ולזרוק את הישן. אם כך, יש לי הגדרה צינית למהי המצוינות שהופכת יישום חינוכי למצוין: מצוינות בייתור היישום החינוכי המצוין שרכשנו בשבוע שעבר.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 35