הנה משפט שאנימטורים שומעים הרבה: “הילד שלי מאוד אוהב אנימציה, על איזו תוכנה אתה ממליץ?”. אין תשובה נכונה, כי אנימציה היא תחום רחב. אנימציה היא, בעצם, שם כולל לכל מה שזז על מסך – ולרובנו לא כל כך משנה אם המסך הוא מסך של קולנוע, טלוויזיה, מחשב או סמארטפון, אם זו אנימציה של וולט דיסני מלפני כמעט מאה שנה, או אותיות המבצעות פעלולי פלאש, או אולי תלת מימד מדהים בריאליסטיות ובמהירות שלו שפורץ מן המסכים של משחקי הטאבלטים. ה-כ-ל זה אנימציה. נכון?
נסו את GoAnimate, שירות מקוון ליצירת אנימציה. הוא מצטיין בפשטותו ובמהירות הלימוד: כהרף עין בוחרים רקעים ודמויות, מתאימים אותן לחזונו של היוצר ומעניקים להן תנועות, מקליטים להן פס קול וראה זה פלא – הפה שלהן זז, ובתנועות די תואמות. כך, בדקות ספורות, אפשר לייצר סיפור אנימציה שנראה כמו… סרטון אנימציה מוגבל משנות השמונים. מה אין בו? אין בו מגוון סגנונות, אין יכולת ליצור פריטים, דמויות או תנועות חדשות לגמרי. הדמויות שטוחות, הרקעים אמריקאים, ופריטי הביגוד לא מתאימים לסיפור הייחודי שהגינו.
מוסיף ורוטן האנימטור הטהרן: גו-אנימייט אינו מאפשר ביטוי אישי ליד המאיירת כמו השיטות הוותיקות של דיסני, הוא אינו מאפשר תלת מימד כמו במשחקים, והוא מקנה הרגלי חשיבה לקויים כי תהליך הייצור שלו לא ממש דומה לתחומי אנימציה אחרים. נו, מה לעשות? לא אמרתי שזה כלי מפיל ומקסים, רק אמרתי שזה כלי שיעניק שעות של הנאה לילד וגאווה להורים, ואולי גם כלי למנהלים ומדריכים שיוכלו ליצור מצגות שיהיו שיחת היום בחדר הישיבות או באולם ההדרכה. וכאן אני מגיע לתחום שמעניין אותנו.
מורים ומנהלים מסרבים להיות משעממים
המנהלים והמדריכים הם קהל היעד השיווקי העיקרי של חברת גו-אנימייט. סרטוני השיווק של גו-אנימייט מציגים מנהלים הפוכרים את אצבעותיהם בדאגה איך יתפסו את תשומת הלב בישיבת ההנהלה הבאה (התשובה, כמובן: אנימציה! וזה מסביר הרבה החלטות איומות שהתקבלו בישיבות הנהלה). אבל כיום יש לסרטונים השיווקיים עוד קהל: המורים, הפוכרים את אצבעותיהם בדאגה איך יתפסו את תשומת לב התלמידים ויתחרו בפיתויים הדיגיטליים שבסמארטפונים והטאבלטים.
למען אלה, השיקה גו-אנימייט פלטפורמה בית ספרית. מה יתרונותיה של הפלטפורמה? מי שמכיר את אמריקה לא יופתע שבראש מצעד הפיצ’רים עומדים דווקא נושאי אבטחה: מדובר באתר אנימציה בית ספרי סגור, ללא קשר לרשתות החברתיות, ועם שליטה מלאה של המורה בפילטרים המונעים שימוש במילים מגונות. כמובן, מעבר לחרדות ולכיסתוח, יש גם כלים המאפשרים למורים ליצור אנימציה (כמו זו, על סדר הפעולות החשבוניות – לחלק את התלמידים לקבוצות, לנהל קשר עם ההורים, ולתלמידים – כלים ליצור בעצמם אנימציה. בסרטון הבא, המקדם את הפלטפורמה (וכמובן נוצר על ידי המערכת), מוצגות דמות מורים שהולכים לאיבוד בעידן המידע – וכאלה שפורחים בו, כמובן בזכות הכלי של גו-אנימייט. עד כמה זה קשור לאנימציה? תשפטו אתם.